Denizli
26 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.44
  • EURO
    35.05
  • ALTIN
    2347.7
  • BIST
    9003.22
  • BTC
    69462.36$

Çocuğum zamanında uykuya gitmiyor?

15 Ağustos 2022, Pazartesi 12:47
Çocuğum zamanında uykuya gitmiyor?

Uyku sorunları tek başına görülebileceği gibi ya da diğer ruhsal sorunlarla birlikte de görülebilmektedir.

Bu sorunu yaşayan kişiler sadece uykuları süresince bu sorunu yaşamaz, yetersiz ve kalitesiz uykunun getirdiği gün için de olan bir çok problemle karşılaşırlar (yorgunluk, konsantrasyon güçlüğü, odaklanama, sinirlilik gibi).

Çocuğunuzun herhangi bir uyku sorunu varsa mutlaka bir çocuk psikiyatristi tarafınca değerlendirilmesi gerekmektedir. Altta yatan sorunun tedavi edilmesi uyku sorunlarını çözebilmektedir.

Çocuklarda uyku eğitimi yaklaşık 1 yaş dönemi ile beraber başlamalıdır.

Bu başlama süreci gecikince ve ya tam uygun şekilde aile tarafından yapılmayınca uykuya dalma sorunları, uyumayı reddetme, gece uyanma gibi belirtiler görülebilmektedir.

Uygun ebeveyn eğitimleri  ve davranışçı öneriler ile bu sorunu ailenin nasıl yöneteceği öğretilmiş olur.

Çocuklarda 3 yaşına kadar gündüz uykuları normal bir süreçtir. 3 yaşına kadar çocuk gelişiminde önemli olan gündüz uykularına ihtiyaç 3 yaştan sonra azalmaktadır.

Çocuk öğrenme gelişiminde düzenli uykunun büyük bir önemi vardır.

Öğrenme süreçlerini beyin uyku esnasında tamamlamaktadır. Bu yüzden de uyku düzeninin bozulması çocuklarda öğrenme güçlüklerine yol açabilmektedir. Uyku düzeninin sağlanmasında ebeveynlerin kural koyması gerekmektedir. Bu sayede uyku düzeni yerleştirilebilir.

Çocukluk döneminde ve yetişkinlerde önemli ruhsal hastalıkların temelinde uyku sorunlarının yattığı görülmektedir.

Ancak çocuklarda ruhsal hastalıklar olmasa dahi strese bağlı uyku bozuklukları meydana gelebilmektedir.

Çocuklarda uyku sorununun temeli tespit edilmeden doğru tedavi yöntemi belirlenemez. Farklı sebeplerle meydana gelen uyku sorunlarına doğru çözüm klinik testler ile tespit edilmektedir.

 

Gece uyanıp yanıma geliyor?

Kabuslar çocuklarda uyku bozukluğuna sebep olan önemli bir etmendir. Uykunun rüya bölümünde görülen kabus sonrası çocuklar uyanabilmekte ve bu durumda da rüyayı hatırlayabilmektedirler.

Bu yüzden tekrar uyuma konusunda çocuklarda endişe meydana gelir ve uyku problemleri doğar. Çocukların kabus görmesinin altında yatan genel uyaranlar şiddet içeren çizgi filmler veya videolar ile korku hikayeleri bulunmaktadır.

Bu durumlarda çocukların bu uyaranlardan uzaklaştırılması sorunların düzelmesini sağlayabilmektedir. Uyku terörü ya da gece terörü diye adlandırdığımız durumda çocuklar ağlayarak gözlerini açar ve gözleri açık kalırlar.

Kabuslardan sonra en sık karşılaştığımız bu sorunda çocukların derin uykuda oldukları unutulmamalıdır. Eğer çocuklar uyandırılmazsa sabah bu durumu hatırlamamaları sağlanabilir. Bu yüzden ebeveynlere tavsiyemiz çocukları uyandırmadan tekrar yatırmalarıdır.

Ne yapmalıyım?

Apne de uyku sorunlarına yol açan önemli bir etmendir.

Apne solunumun geçici olarak tamamen durmasıdır.

Bunun sebebi geniz eti ( adenoid) olabileceği gibi nörolojik sorunlarda olabilir. Bu durumda solunumsuz kalan çocuk uyanır ve tekrar uyumaya karşı korku oluşabilir.

Bu yüzden apne sebebi doğru tespit edilerek tedavi uygulanmalıdır.

Depresyon, dikkat dağınıklığı ve kaygı bozuklukları uyku problemlerinden kaynaklanabildiği için bu sorunlarla karşılaşılan çocuklarda uyku düzen kontrolü testleri sorunun tespit edilmesi ve çözülmesinde yardımcı olmaktadır.

Uyku problemleri ile ilgili tüm sorunlarınıza doğru çözümü bulmak için mutlaka bir uzmana başvurmak gerekir.

 

HALİL KÖKEN

Özel Eğitim Uzmanı

Dip Tes No: 31004

 

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.