Denizli
27 Nisan, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.44
  • EURO
    35.05
  • ALTIN
    2347.7
  • BIST
    9003.22
  • BTC
    69462.36$

Çocuk Teslimi İcradan Kaldırıldı

16 Aralık 2021, Perşembe 13:39
Çocuk Teslimi İcradan Kaldırıldı

Beşinci Yargı Paketi’ni içeren kanun teklifi 30 Kasım 2021 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanması ile yasalaştı. Yargı paketinde teknik birçok konular mevcut fakat hukuk sisteminin kanayan yarasıolan çocuk teslimi konusu çözüme kavuştu.

                Önceki dönemde boşanmış yahut boşanma davası devam eden velayet kendisinde olmayan taraf çocuğunu görmek için icra yoluna başvurması ve belirli miktarda harç ödemesi gerekiyordu.

                ARTIK HEM ÜCRETSİZ HEM DE ADLİ DESTEK VE MAĞDUR HİZMETLERİ MÜDÜRLÜĞÜ’NE BAŞVURU YAPILACAK.

                Adalet Bakanlığı pilot adliyeler belirledi ve 2022 yılbaşından itibaren bu adliyeler ilan edilecek. Bu adliyelerdeicra müdürlüklerinin uhdesinden bu işi çıkarıp, Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürlükleri ve uzmanları tarafından bu işlemler yerine getirilmeye başlanacak. Böylece çocuk teslimi işlemleri, çocuk odaklı şekilde yerine getirilmeye başlanacak.

                Çocukların teslimi artık özel mekânlarda yapılacak. Aile yaşam merkezleri, gençlik merkezleri, sosyal hizmet merkezleri ve kreşlerde teslim gerçekleştirilecek. Velayet sıkıntısı yaşanan çocukların tesliminde, ebeveynlerle iletişim uzmanlar tarafından kurulacak. İkna metotları kullanılarak çocuk tesliminin sulh yoluyla gerçekleştirilmesi sağlanacak. Çocuğunu göremeyen anne ya da baba, pilot uygulamanın yapılacağı illerde yeni yıldan itibaren adli destek ve mağdur hizmetleri müdürlüklerine başvuracak. Uzman personel, taraflarla görüşerek ebeveynlerin çocuklarla sağlıklı iletişim kurmaları gerektiği konusunda bilgi verecek.

                DİĞER EŞİN ÇOCUKLA GÖRÜŞMESİNİ ENGELLEYEN EŞTEN VELAYET ALINIP DİĞER EŞE VERİLEBİLECEK.

Kişisel ilişki kurulmasına dair kararın gereklerinin yerine getirilmemesi halinde, çocuğun menfaatine aykırı olmamak kaydıyla velayet kendisinde olmayan anne veya babanın talebi üzerine velayet değiştirilebilecek. Ayrıca çocuk teslimine dair ilam ya da tedbir kararlarının yerine getirilmesine ilişkin teslim emrine aykırı hareket edenler ile emrin gereğinin yerine getirilmesini engelleyenler, bir ay içinde yapılacak şikayet üzerine, fiil suç teşkil etse dahi, üç aya kadar disiplin hapsi ile cezalandırılacak.

 

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.