3ü
Denizli
19 Mart, 2024, Salı
  • DOLAR
    30.36
  • EURO
    32.97
  • ALTIN
    1985.0
  • BIST
    8487.2
  • BTC
    43506.093$

Danıştay son kararı verdi “Çiftçiler haksız yere alınan vergiyi geri alabilecekler”

29 Temmuz 2021, Perşembe 14:28
Danıştay son kararı verdi “Çiftçiler haksız yere alınan vergiyi geri alabilecekler”

Her yıl Tarım ve Orman Bakanlığı’nca hangi ürünlere ve hangi bölgelere mazot ve gübre desteği verileceği açıklanıyor, çiftçilere ödemeler yapılıyor. Fakat çiftçilere ödenen mazot ve gübre desteğinden vergi dairesi tarafından %4 oranında gelir vergisi alınıyor.

DANIŞTAY SON KARARI VERDİ ! MAZOT VE GÜBRE DESTEĞİNDEN GELİR VERGİSİ ALINAMAZ!

29.07.2021 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Danıştay 3. Daire Başkanlığı’nın Kanun Yararına Bozma Kararında“Çiftçilere yapılan mazot ve gübre desteği gibi doğrudan gelir desteği ödemelerinde gelir vergisi %0 olması gerekirken %4 vergi alınmasını hukuka aykırı buldu.

Danıştay kararında 03/02/2009 tarihli 2009/14592 sayılı Bakanlar Kurulu kararıyla tevkifat oranlarının belirlendiği ve “Çiftçilere yapılan doğrudan gelir desteği ve alternatif ürün ödemeleri için %0 olarak belirlenmiş olduğu, bu kısıma Mazot ve Gübre desteği de gireceği, dolayısıyla bu ödemelerden gelir vergisi alınmasının haksız olduğu ifade edildi.

ÖNCEKİ ÖDENEN VERGİLERİN İADESİ MÜMKÜN HALE GELDİ.

 Danıştay’ın bu kararıyla birlikte çiftçilere ödenen gübre ve mazot desteğinden haksız yere alınan %4 gelir vergisinin iade alınması için mahkemeye başvurmak gerekiyor.

Denizli’de birçok ilçede mazot ve gübre desteği ödemesi yapıldı. Fakat %4lük vergi kesintisi ile birlikte çiftçilerin yüksek miktarda kayıpları ortaya çıktı.

Danıştay’ın emsal kararları ile birlikte haksız yere alınan verginin iadesi mümkün görünüyor.

              

 

 

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.