Denizli
02 Mayıs, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.44
  • EURO
    35.05
  • ALTIN
    2347.7
  • BIST
    9003.22
  • BTC
    69462.36$

Diskalkuli (Matematik Öğrenme Güçlüğü)

12 Nisan 2022, Salı 13:55
Diskalkuli (Matematik Öğrenme Güçlüğü)

Öğrenme Güçlüğü çeşitlerinden biri olan Diskalkuli matematik bozukluğu olarak tanımlanır. Çocukların %5’inde görülen matematik güçlüğü kızlara kıyasla erkeklerde daha çok görülmektedir.

Diskalkuliyi matematiksel işlemleri kavrama, hesaplama, sayısal sembolleri tanıma ve kullanma gibi durumlarda ortaya çıkan güçlük veya yetersizlik olarak tanımlayabiliriz.

Diskalkulik bireyler rakamları yazmakta, basit işlemleri yapmakta ve problem çözmekte zorlanırlar.

Diskalkuli Belirtileri Nelerdir?

İşlem yaparken sürekli parmaklarını kullanma

Temel matematik işlemlerini çok yavaş veya zor çözme

Toplama ve çarpma işlemlerindeki değişme özelliğini tanımada zorlanma

Gün, hafta,ay ve mevsimleri anlamada zorlanma

Zamanı anlatmada zorlanma

Matematiksel sembolleri karıştırma

Analog saatleri okumada zorlanma

Nesneler arası uzaklığı anlamada zorlanma

Çarpım tablosunu öğrenmede zorlanma

Dört işlem becerisinde işlem yönlerini karıştırma

Çarpma ve bölme işlemlerinde zorlanma

Yer ve yön bulmada zorlanma

Çocuklarda bu benzeri belirtiler saptandığında vakit kaybedilmeden bir uzmana başvurulmalı ve gereken önlemler alınmalıdır.

Diskalkuli sorununda erken teşhis çocuğun öğrenme başarısını arttıracağı gibi öz güven kaybına uğraması da engellenecektir.

Okul çağına gelen çocuklar ebeveynleri tarafından gözlemlenmesi ve yaşıtları ile uyumunun göz önünde bulundurulması çok önemlidir.

Görmezden gelinen sorunlar çocuğun okul ve sosyal hayatından dışlanmasına sebep olabilir.

Öğrenme güçlüklerinde biri olan Diskalkuli, kişiden kişiye göre farklılıklar göstermektedir.

Doğru tespitlerle uygulanan doğru EĞİTİM yaklaşımı Diskalkulik bireylerde okul ve sosyal hayat başarısını olumlu etkiler.

Diskalkuli beyni nasıl etkiler?

Diskalkuli kendini beynin intraparyetal sulkus bölümünde bir nöral fonksiyon bozukluğu olarak gösterir. BU fonksiyon bozukluğu bir dizi bilişsel bozulmaya yol açar ve genellikle şu becerilerde eksikliklerle kendini belli eder:

Odaklanma (konsantrasyon): Diskalkuli ile alakalı bilişsel bozulmalarla bağlantılı beceri. Bu nöral ağlardaki yapısal eksiklik aynı zamanda ketleme ile de ilgilidir, bu ise zihnin keskinliğini etkiler ve çocuğun matematik öğrenmesini daha da güçleştirir.

Bölünmüş dikkat: Bu beceri çoklu görevler için çok önemlidir. Matematik kabiliyetinden yoksun çocuklar bir uyaran tepki verirken sorun yaşarlar çünkü odaklanamazlar, alakasız bir uyarıcıyla dikkatleri dağılır ve çabucak yorulurlar.

İşler bellek: Bu bilişsel beceri geçici depolama ve karmaşık görevleri yerine getirebilmek için bilgiyi şekillendirme becerisine gönderme yapar. Bunun sonucu olarak yön takip etme, yönlendirmeleri ve ödevleri unutma, düşük motivasyon, anıları eksik hatırlama, dikkatin kolayca dağılması, sayıları hatırlayamama ve gecikmeli zihinden aritmetik konusunda sorunlar yaşanır.

Kısa-süreli bellek: Az miktarda bilgiyi kısa bir süreliğine akılda tutma kapasitesi. Bu mental eksiklik matematik ödevlerini yapamamayı açıklar. Problem kendini hesap yaparken ya da matematik problemleri çözerken gösterir. Bu aynı zamanda sayıları ya da çarpım tablosunu hatırlayamamayla alakalıdır.

Adlandırma: Daha sonra kullanmak üzere bir kelime ya da sayıyı anımsa kabiliyetidir. Diskalkulili çocuklar sayıları hatırlamakta güçlük yaşarlar çünkü bilgiyi işleme kabiliyetleri eksiktir.

Planlama: Bu bilişsel becerideki düşük seviyeler planlama ve sayılar ve egzersizleri anlama konusunda zorluk yaşamaya işaret eder. Olayları ya da sonuçları öngörememek öğrencinin egzersizler doğru biçimde yapmasına engel olur.

İşlem hızı: Bu, beynimizin bilgiyi (bir sayı, bir matematik denklemi, bir problem...) alması, bunu anlaması ve buna yanıt vermesi için geçen süreye karşılık gelir. Hiçbir öğrenme sorunu yaşamayan çocuklar bu süreci çabucak tamamlarken diskalkulili çocuklar bilgiyi işlemek için daha çok zaman ve enerjiye ihtiyaç duyarlar.

 

HALİL KÖKEN

Özel Eğitim Uzmanı

Dip Tes NO: 31004

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.