Duygularınıza Bakmaya Ne Dersiniz?
22 Nisan 2022, Cuma 12:20Duygular çevremizi ve iç dünyamızı değerlendirmemize yardımcı olan birer parçamızdır. Durumlarla ve olaylarla ilgili bilgi sağlayarak sinyal görevi görürler. Davranışlarımıza yön vererek bizi bir sonraki adıma hazırlarlar.
Evrensel olarak 7 temel duyguya sahibiz. Bunlar öfke, korku, utanç, tiksinti, neşe-coşku, üzüntü ve şaşkınlıktır. Temelde bu 7 duyguyla doğarız ardından ailenin, çevrenin ve kültürün etkisiyle diğer duyguları öğreniriz. Bu öğrenmelerimiz sonucunda gün içinde hissettiklerimiz daha karmaşık ve yoğun bir hal alabilir. Aynı anda hem üzgün hem şaşkın hem de suçlu hissedebiliriz. Bu yoğunluğu tanımlayamadığımızda ise bazen bir baş ağrısı bazen de kronik bir mide bulantısı şeklinde vücudumuzdan tepkiler görebiliriz. Tam da bu noktada duygu regülasyonumuzu sağlarsak yani duygularımızı düzenlemeye çalışırsak hayat kalitemizi ve psikolojik iyi oluş halimizi artırmış oluruz.
Duyguyu düzenleme becerisini kazanmak için kendimize sorabileceğimiz birkaç soru;
- Hangi duyguyu yaşıyorum?
İlk adım olarak duygu günlüğü tutabilirsiniz. Bu sayede gün içinde neler hissettiğinizi kaydederek duygularınıza karşı farkındalığınızı artırmış olursunuz.
- Duygumu ifade ediyor muyum?
Duygumuzu ifade etmek duygudan sorumlu beyin bölgesi olan amigdalanın uyarılma düzeyini düşürerek kişiyi rahatlatır.
- Yaşadığım duyguyu vücudumda nerede hissediyorum?
Vücudumuzla iletişime geçmek duygularımızı tanımlamamıza ve olaylar karşısında fizyolojik tepkimizi anlamlandırmamıza yardımcı olur.
Bütün bu sorular kendimizi tanımamızı sağlar ve duygumuzun etkilerini kontrol edebilme yeteneği kazandırır. Ayrıca bir başkasının duygusunu anlamamıza yardımcı olarak empati becerimizin gelişmesine de katkıda bulunur.
Unutulmaması gereken önemli bir diğer nokta ise hiçbir duygunun kalıcı olmadığıdır. Duygular, içindeyken sonsuza kadar sürecek gibi hissettirir oysa bu sadece bir illüzyondur. Yapmamız gereken duyguların geçiciliğini bilerek onu adlandırmak, duygularımızın esiri olmadan gelip geçiciliğine izin vererek bastırmadan o duyguyu yaşamaktır.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.