Denizli
27 Nisan, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.44
  • EURO
    35.05
  • ALTIN
    2347.7
  • BIST
    9003.22
  • BTC
    69462.36$

''Eş Uyumu Analizi'' Yoluyla Doğru Eş Seçimi

14 Aralık 2021, Salı 12:07
''Eş Uyumu Analizi'' Yoluyla Doğru Eş Seçimi

Merhaba sevgili dostlar. Bugünkü köşe yazımızda evlenme düşüncesinde olanların ''Eş Uyumu Analizi Yoluyla'' doğru eş seçimi konusuna el atalım istedik.

Evlilik yaşına gelen genç bir erkek ''annesi gibi bir kadınla'', genç bir kadın ise ''babası gibi bir erkekle'' evlenmek ister.

Özetle, çocukluğumuzda bize sevgi gösteren, iyi davranan, bizimle oyun oynayan, kısacası çok sevdiğimiz ve özlediğimiz kişinin karakteri, bizim ileride nasıl biriyle evleneceğimizin de bir anlamda göstergesidir. Çünkü, bizim için kim çok özel ise, hayatımızda onun her türlü davranışını içselleştiririz. Yukarıda belirttiğimiz gibi, önce en yakınlarımız olan anne ve babamız bizim için birincil örnektir. Ve onlar gibi birini eş olarak seçme önceliğine ağırlık veririz.

Gelelim ''nasıl biriyle evlenmek doğru olur'' konusuna:

Eş adayınız hakkında her konuda yeterli bilgiye sahip olmalısınız. Öncelikle adayın çocukluk geçmişi çok önemlidir. Çünkü, insanların çocukluklarında yaşadıkları acılar ve psikolojisini olumsuz etkileyen olaylar, yetişkinliklerinde ve özellikle de evliliklerinde travmatik sorunlar yaratabilir. Tabii ki o dönemlerde kişinin kendisine karşı uygulanan olumsuz ve yanlış yaklaşımlar, kendi evliliğinde yaptığı yanlışların ve kötülüklerin bahanesi olamaz. Sadece bir noktaya kadar geçmiş travmalar neden olarak kabul edilebilir. Ama yetişkin insan artık neyin doğru/yanlış ya da iyi/kötü olduğunun farkındadır ve değiştirecek güç ve bilinçtedir. 

Çocukluk ya da ergenlik döneminde ailesiyle sorunlar yaşamış olan bugünün evli yetişkinleri, terkedilme korkusuyla ya da kendince geçmiş travmalardan oluşan değişik nedenlerle eşine hayatı zindan ede(bili)r. Bu durumdaki adaylar konusunda iyi düşünmek gerekir.

Eş adayının ailesinin yaşam tarzına, gelenek ve göreneklerine, ailesiyle arasında kullandığı iletişim diline dikkat etmek gerekir.

Evliliklerin çoğu aşk heyecanı ile mantığın da birazcık devre dışı kaldığı dönemde duygusal düşünce ve bağlarla maalesef kişiyi iyice tanımadan yapılıyor. Ne yazık ki bu tür evliliklerde ilerleyen zamanlarda çok fazla sorun çıkmakta ve boşanmaya kadar da gidebilmektedir.

Sözü fazla uzatmadan eş adayında aranması gereken özelliklerden birkaçını sayalım; güvenilirlik, kişisel bakım, sinirli zamanlardaki davranışları, sövmesi (küfür), bağırıp çağırması, kişilik olarak şiddete yatkınlığının olup olmadığı, dinlediği müzik türleri (kişinin duygusal yoğunluk yönünün ne olduğunu gösterir. Sürekli yarım kalan aşk, hasret, gurbet, sevgisizlik, değersizlik, isyan vb. dinlemesi ruhsal denge ve yaşam kalitesini düşürür), acaba sizinle konuşurken gözlerinize mi bakıyor, yoksa çevreyle mi ilgileniyor?

Sevgisini sadece sözle mi ifade ediyor, yoksa davranışlarla da gösteriyor mu.?

İnsanlarla iletişim dili nasıl?

Geçmişte ilişki anlamında neler yaşamış?

Çocuk sahibi olma konusundaki düşünceleri nelerdir ve evlilikten kaç yıl sonra çocuk düşünüyor?

İyi bir anne/baba olabilir mi?

Özgüven eksikliği var mı?

Size nasıl davranıyor, saygı duyuyor mu, küçük mü görüyor, incitmemeye özen gösteriyor mu, yalan söylüyor mu, empati duygusu var mı, verdiği sözü tutuyor mu, sizi aptal yerine koyuyor mu, sizin sıkıntılı zamanlarınızda yanınızda mı, sizi neşelendirmeye çalışıyor mu, kendisinin sorunu olursa sizinle konuşur mu, sizi aşağılıyor mu, eleştiriyor mu, ben merkezci mi, duygu sömürüsü yapıyor mu, sevgi kaynaklı koruma duygusunu aşarak kıskançlık yapıyor mu (ki bu davranış kendisinin özgüven sorunu olduğunu gösterir), sık sık küskünlük yapıyor mu, yani bir küskün bir barışık mısınız), trafikte nasıl davranıyor, mesleğini seviyor mu, düzenli çalışıyor mu, sık sık iş(yeri) değiştiriyor mu, kaç yıldır aynı işyerinde çalışıyor, yüz ve fiziksel vücut yapı olarak sizinle uyumlu mu, aile bağları ne durumda, ailesi ile aralarında sorun var mı, varsa ne kaynaklı, iletişimleri nasıl, kumar, uyuşturucu madde, alkol vb. bağımlılığı var mı, evlilikten beklentilerinizi karşılayabilir mi), ortak noktalarınız neler, zevkleriniz uyuşuyor mu, bşr uğraşısı (hobi) var mı, hangi davranışlarına anlayış/tolerans gösterebilirsiniz, …

Bu sorulara vereceğiniz yanıtlarınız, yaşamınızın geri kalanının nasıl gelişeceğini en ince ayrıntısına kadar gösterir. O nedenle, mantığınızı ve duygusallığınızı dengede tutarak bunları yanıtlayın. Sadece duygusal düşünerek ve maddeleri önemli değilmiş gibi umursamadan geçerseniz, evlilik hayatınızın yıkım ve düş kırıklığı getireceğini, duygusal ve ruhsal sorunlar yaşayacağınızı göz ardı etmiş olursunuz. Ve bir de çocuğunuz olursa, olumsuzluklardan en çok çocuğunuz etkilenecektir. O nedenle, eş uyumu konusuna çok önem vermelisiniz.

Gelelim konunun bilimsel analiz noktasına:

Kişinin vücut yapısı (Ektomorf, Mezomorf, Endomorf), boy uzunluğu, kemiklerinin kalın ya da ince olması, kilosunun boyuna göre oranı, dövmeleri varsa şekillerinin nasıl olduğu, takı kullanıyor mu, kullanıyorsa ne tür takılar taşıdığı, giyeceklerinde seçtiği renkler, burun yapısı, ağzının büyüklüğü/küçüklüğü, gözlerinin içe gömülmüş ya da fazla dışarı çıkmış olup olmadığı, çene yapısı, alnının genişliği, elmacık kemiklerinin belirginliği, çene yapısı, kaşlarının şekli, dudaklarının kalınlığı ya da inceliği, alnı geriye mi yatık ya da düz mü, kaşlarının alın kısmında çıkıklık olup olmadığı, ses tonu, konuşurken yaptığı vurgular ve kullandığı sözcüklerle ifade uyumu, kulaklarının şekli, varsa gamzeleri, vb. gibi birçok konuda analiz yapılması gerekmektedir.

Bu yazdıklarımızla ilgili küçük bir öykü ekleyelim.

Köyden arabasıyla geçen bir zengin çocuğu, köyün en güzel kızını görür ve deli gibi aşık olur.

Ama köyün yoksul çobanı da o kıza aşıktır.

Ve iki taraf da farklı zamanlarda kızı ailesinden istemeye gelir.

Annesi kızına; "Kızım hangisiyle evlenmek istersin.? Bak, şehirden gelenler çok zengin, evleri var, hizmetçileri var, çok rahat edersin, bir elin yağda bir elin balda olur, … Öteki de köyün yoksul çobanı. Sabah ezan okunmadan ve kocandan önce kalkıp hayvanlara bakmalısın, yemini suyunu vermelisin, kocanın kahvaltısını ve azığını hazırlamalısın. Seçimini iyi yap, iyice düşün taşın " der.

Ama kız çobanı ister ve nedenini şöyle anlatır;

"Anne ben köylüyüm, şehir hayatını bilmem, onların oturup kalkması bile değişik olur, onlar gibi konuşamam, ben köyün ilkokulundan mezunum. Şehir bana göre değil. Zenginle evlenerek şehire gidip baş kakıncı olmaktansa, köyde çobanla evlenirim, çobanın baş tacı olurum."

Kısaca; kimle evlenmenizin doğru olup olmadığını iyi bilmeniz ve incelemeniz gerekiyor. Pazarda sebze alırken bile oldukça dikkat ediyorsunuz, ama eş seçerken ne kadar dikkatlisiniz acaba?

Unutmayın; Davul bile dengi dengine.

Amaç mutlu bir yuva kurmaksa, ki öyle, doğru seçim yapmaya çok özen göstermeli.

Mutlu kalın.

RESİTAL  AİLE – EVLİLİK  VE  İLİŞKİ  DANIŞMANLIĞI

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.