Denizli
26 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.44
  • EURO
    35.05
  • ALTIN
    2347.7
  • BIST
    9003.22
  • BTC
    69462.36$

Hata Yapmaktan Korkuyorum

26 Ocak 2022, Çarşamba 14:20
Hata Yapmaktan Korkuyorum

Hepimiz yapmış olduğu işlerde başarılı olmak isteriz. Yapılan herhangi bir eylemde başarısız olmak kişiyi duygusal olarak olumsuz etkilemekle birlikte duygusal çökkünlüğü daha fazla yaşadıklarını görmekteyiz. Öyle zamanlar gelir ki kişi hata yapmamak adına birçok eylemden uzak durabilir ya da aşırı kaygı duymasına sebep olabilir.

-Hata yapma korkusu kişinin başarılı olmasını engeller ve çoğu olumlu becerilerini köreltir.

''ya başaramazsam''  '' ya hata yaparsam '' ''ya öğrenemezsem'' gibi düşünceler yoğun ise hata yapma korkusu kişiyi yapmak istediği pek çok şeyden mahrum bırakır.

-Hata yapma korkusu kişide birtakım ruhsal sıkıntılara sebep olabilir. Örneğin; iş yerinde terfi almak istememe, iş değiştirmeme, taşınmama vb. gibi durumlar kişiyi ruhsal sıkıntıya sokar.

Sebepleri Neler Olabilir

Çocukluğunda eleştirel bir ebeveyne sahip kişilerde başarısız olma, hata yapma korkusu görülme olasılığı fazladır.

Hoşgörülü olmayan bir ortamda büyümek. Örneğin; çocukluğunda her hata yaptığında onu azarlayan öğretmen ya da ebeveyne sahip ise başarısız olma korkusu yaşar.

Mükemmeliyetçi bir kişilik yapısına sahip olmak. Bu kişilerin hayatlarında hataya asla yer yoktur ve hata yapmama adına çok çalışırlar ve zamanla ruhsal ve bedensel çökkünlükleri başlar.

Hata yapma korkusu psikolojik kökenlidir. Kişiyi hayatında çıkmaz bir noktaya götürmeden çözülmesi gerekir ve gerekirse uzman desteği alınmalıdır.

 

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.