Denizli
05 Mayıs, 2024, Pazar
  • DOLAR
    32.44
  • EURO
    35.05
  • ALTIN
    2347.7
  • BIST
    9003.22
  • BTC
    69462.36$

Her Mezar Taşı Bir Kütüphanedir

08 Nisan 2020, Çarşamba 15:06
Her Mezar Taşı Bir Kütüphanedir

Kale-i Tavas Mezarlığı, Kale ilçe merkezinin dışında, Kavaklıpınar mevkiinde, Eski Kale eteklerinde yer almaktadır. Mezarlık alanı ortasından geçen Denizli - Muğla karayolu nedeniyle Doğu (Yukarı) ve Batı (Aşağı) Mezarlık olmak üzere iki ayrı parselde konumlandırılmıştır.

Bu alanda yapılan çalışmalar 2015 yılında kazı programına alınmıştır. Kazı programına alınma sebebi ise karayolunun genişletilme çalışmalarıdır. Bu alan eğer kazı programına alınmasaydı yüzlerce şahide şuan arabaların üzerinden geçtiği o karayolunun altında yok olup gidecekti.

Mezarlık alanı incelendiğinde, burada yer alan mezar taşlarının Osmanlı Dönemi ağırlıklı olduğu tespit edilmiştir. Bu alanda çıkarılan buluntulara göre şimdilik M.Ö. 700’lerden 20.y.y üçüncü çeyreğine kadar insanların yaşadığı yerleşim alanı olduğu bilinmektedir.

Oldukça titizlikle çalışmalarını yapan bu ekip önce makilik alanı temizleyip daha sonra taşlara envanter numaraları vermiştir. Numaraları verilen taşların in-sutü halleri fotoğraflanmış ve daha sonra ise taşlarda ki alg ve liken tabakalar temizlenmiştir.

Kale mezar

Kitabelerin daha rahat okunabilmesi için kitabelerin yüzeyleri tebeşirlenmiştir. Pamukkale Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yasemin BEYAZIT ve diğer ekip üyeleri tarafından transkripsiyon çalışmalarına başlanmış. Tüm bu çalışmalar günümüzde halen devam etmektedir.

Ekibin gerekli düzenlemelerinin sonucunda mezarlığın görünüşü şu şekildedir;

kale mezar

Mezar taşı başlıklarına yansıyan işlemelerin o dönemde yaşayan insanların kullandıkları aksesuarları yansıtmasıda gözden kaçırılmamalıdır. Örneğin kadın mezar taşı başlıklarında düğünlerde kadınların başlarına giydikleri turalı fesli başlıkların ve boyunlarına taktıkları beşibiryerdelerin temsillerini, mezar taşlarına da yaptıkları görülmektedir.

kale mezar

Kimine göre bir taş parçası diye geçiştirilen buluntuların aslında geçmişimize ışık tuttuğunu ve geçmişimizi bilmeden geleceğimize yön veremeyeceğimizin bilincinde olunmasını bizlere aşılayan bu çalışmaların desteklenmesi  Türk toplumu için oldukça önemlidir.

Unutmayın ki ‘’HER MEZAR TAŞI BİR KÜTÜPHANEDİR.’’ Doç. Dr. Mustafa BEYAZIT.

 

KAYNAKÇA:Denizli’nin Derin Geçmişi Kazı Ve Araştırmalar 2 / 39. Kazı Sonuçları Toplantısı 1. Cilt / Kale Meslek Ve Yüksekokulu

 

                                                                                                                               Sude İlkmensoy

Yorumlar

  • yorum avatar
    Süleyman
    09-04-2020 04:12

    Sude Hanım, öncelikle yazarlığınız hayırlı olsun. Yazınızı çok beğendim. Sonraki yazınızı şimdiden merak ediyor, sabırsızlıkla bekliyorum.

  • yorum avatar
    buket
    08-04-2020 21:27

    Şahane! Böyle genç isimlerden böyle tatlı yazıları daha çok görmek istiyoruz.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.