Denizli
26 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.44
  • EURO
    35.05
  • ALTIN
    2347.7
  • BIST
    9003.22
  • BTC
    69462.36$

Pandemi Çocuklarının Okula Uyum Süreci Oldukça Uzadı

20 Ekim 2021, Çarşamba 10:43
Pandemi Çocuklarının Okula Uyum Süreci Oldukça Uzadı

Bir buçuk yıldır uzaktan eğitim alan çocuklar yüz yüze eğitimin başlaması ile birlikte okula uyum süreçleri oldukça uzadı.

'' Ekrana uzun süre bakan öğrencilerin göz teması kurarak iletişim kurmakta dikkatini toparlamakta zorlandığı, yazı yazmayı unuttukları gibi geri dönüşler almaktayız.''

Öğretmenlerinin de söylemleri çocukların bireyselleşmelerinin arttığı sosyal ilişkileri çok özlemiş olsalar da özellikle anaokulu ve ilkokul düzeyindeki çocuklarda sosya-duygusal alanlarının yavaşladığı konusunda geri dönüşler alıyoruz.Tabi ki  pandemi sürecindeki açığı  kapatabilmek için çocukların sosya duygusal alanı olabildiğince doyurulmalıdır.Bununla birlikte biz psikologlara danışılan ve evde en büyük yaşanılan sıkıntılardan bir tanesi de  ailelerin çocuklarını  ödev başına oturtmakta zorlandıkları ile ilgili.

 Ödev Yaparken Ailelerin Yaptığı Yanlışlara  Bakalım

- Çocuk okuldan gelir gelmez hemen '' ödevlerin var mı?'' diye sorup ödev yapmasını istemek

- Ev ödevlerini kendi başlarına yardımsız şekilde yapmalarını beklemek

-Özellikle küçük yaş grubu öğrenciler için ev ödevi meselesinin fazla ciddiye alınması

Peki Ne Yapmalıyız?

-Çocuğunuz okuldan geldikten sonra ona biraz zaman tanıyın ki rahatlasın

- Çocuğunuz ev ödevini yanlız yapmaktan mı hoşlanıyor yoksa ebeveyn ile birlikte mi? Eğer sizi yanında istiyorsa bunu kabul edin ve onunla oturun.

-Peki siz yanındayken ne istiyor?Sessizce izlemenizi mi yoksa sözel yardımlarınızı mı? Aslında önemli olan çocuğunuzun ihtiyacını anlamaya çalışmak

-Özellikle küçük yaş sınıflarda ödev yaparken çabuk sıkılıyorsa eğlenceli hale getirip oyunlaştırmanız yararlı olacaktır.Böylelikle çocuğunuzla bağ kurmuş olup hem de öğrenme sürecini zevkli  hale getirebilirsiniz.

Unutmayın ki çocuk en iyi oynayarak öğrenir.

-Çocuğunuzun nerede zorlandığını gözlemleyin.Okumada zorlanıyorsa okuduğu hikayeyi canlandırın,karakterleri seslendirin.Bazen sizlerde yanlış okuyun beraber gülün.Gülümsediğiniz her an çocuğun stresi azalacak ve ödevine odaklama eğilimi azaldığını göreceksiniz.

Tabi ki çözümsüz kalan ciddi ödev krizleriniz varsa okulunuzun rehberlik servisi ile iletişime geçebilirsiniz.

 

 

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.