Denizli
26 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.44
  • EURO
    35.05
  • ALTIN
    2347.7
  • BIST
    9003.22
  • BTC
    69462.36$

Ruhumuzun Çitleri: Sınırlar

09 Eylül 2022, Cuma 14:24
Ruhumuzun Çitleri: Sınırlar

İşgal eden mi?  İşgal edilen mi?

Sınırlar, psikolojik sağlamlığımızı korumaya yarayan önemli konulardan biridir. Nasıl ki fiziksel olarak belirli bir alanımız var ve bu kişisel alanı gözetmeye çalışıyorsak, başkasının gereğinden fazla fiziksel olarak yakın durmasından rahatsızlık duyup alanımızın ihlal edildiğini düşünüyorsak aynı şekilde bu rahatsız olma hali psikolojik sınırlarımız ihlal edildiğinde de geçerliliğini korur.

Her bireyin sağlıklı ilişkiler içerisinde sağlıklı sınırlara ihtiyacı vardır. Sınırların olmadığı bir durum beraberinde kötü bir iletişimi, mutsuz bir hayatı ve kendinden uzaklaşmayı getirir. 

İŞGAL EDİLEN/ İHLAL EDİLEN

Genellikle hayır demekte zorlanırlar. Sıklıkla kendilerini istemediği şeyleri yaparken, istemediği kişilerle görüşürken, istemedikleri durumların ve olayların içinde bulurlar.

Peki, neden hayır diyemezler?

Dışlanmaktan, ayıplanmaktan, reddedilmekten, eleştirilmekten, onaylanmamaktan, suçlanmaktan, kaybetmekten, yalnız kalmaktan korkuyor olabilirler.

 

Ne yapmalı?

Öncelikle neden 'hayır' diyemediklerini bulmaları gerekir. Sınırlarının nerede aşıldığını düşünüyorlar? Kendilerine daha yakından bakmalı ve ihtiyaçlarını görmeye çalışmalılar. Sonrasında korktukları her neyse yüzleşmeye kendilerini hazırlamalılar. Unutmamaları gereken en önemli nokta psikolojik anlamda sınır çizmenin duygu sömürüsüne, suçluluk hissine, manipülasyona ve vicdan azabına katlanabilmek demek olduğunu bilmektir.

 

İŞGAL EDEN/İHLAL EDEN

Aşırı fedakârlık olarak da değerlendirebileceğimiz bu grup nerede duracağını bilmez. Bazıları karşısındaki kişinin sınırlarını ihlal ettiğini fark etmezken bazıları da en iyisini kendi bildikleri olduğunu iddia ederek karşısındaki kişiye güvenmez. Görevi olmayan durumlarda bir sınır tanımazlık yaşatabilirler. Başkalarının sorumluluklarını yüklenir, üstüne vazife olmayan durumlar içinde kendilerini bulabilirler.

Ne Yapmalı?

Görevi olan ve görevi olmayan durumlar ne? Sorumlu olduğu kısımlar ile sorumluluğun bu kişilere ait olmadığı kısımlar neler? Çevrelerinde güvendikleri kişilerle bu konuyu konuşmak, gelen geri bildirimlere kulak vermek ve kendilerini gözlemlemeleri yararlı olacaktır.

 Siz bu tarz bir sorun yaşıyor ve tek başınıza çözemediğinizi düşünüyorsanız veya çevrenizde sevdiğiniz birinin böyle bir probleme sahip olduğunu gözlemliyorsanız profesyonel bir yardım alarak/almasını teşvik ederek bu süreci daha başa çıkılabilir bir yerden yürütebilirsiniz.

 

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.