Denizli
27 Nisan, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.44
  • EURO
    35.05
  • ALTIN
    2347.7
  • BIST
    9003.22
  • BTC
    69462.36$

Son Moda Evlilik Teklifi; Benimle Borçlanır Mısın?

20 Nisan 2022, Çarşamba 14:50
Son Moda Evlilik Teklifi; Benimle Borçlanır Mısın?

Merhaba değerli dostlar.

Bugünkü köşe yazımı başlıktan da anlaşıldığı gibi, yeni evlenecek çiftleri ilgilendiren güncel bir konuya ayırdım.

Neden bu konuya değindiğimi yazının içeriğinde bulacaksınız.

Keyifli okumalar.

Evlilik, ruh ve beden sağlığı yerinde olan her kadın ve erkek için yaşamın en güzel dönemi olup, mutlu yaşamak ve geniş bir aile kurma adına da atılan en doğru adımdır.

Ama ne yazık ki günümüzde evlenmek, nişan ve düğün giderlerini hesaplayınca görülüyor ki çok da kolay olmuyor.

Birkaç gün önce basında çıkan haberlere göre TESK'ten (Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu) yeni evlenecek olanlar için bankalara yönelik ''Düşük faizli evlilik ve düğün kredisi (İhtiyaç kredisi)'' talebi geldi.

Talebin nedeni ise şu; yeni evlenecek çiftler pahalılık nedeniyle düğün yapmaktan kaçınıyor ve bu yüzden düğüne yönelik iş yapan esnaflar zor durumda kalıyor ve ekonomik olarak olumsuz etkileniyor.

2022 yılı düğün sezonu, havaların iyi gitmesi ve yetkililere göre salgının etkisinin oldukça azalması sonucunda yasakların neredeyse tamamen kalkma noktasında olması ile evlenenlerin sayısı artmaya başladı ve dolayısıyla düğün yapacak olanlar da harekete geçiyor.

Ancak bununla doğru orantılı olarak beyaz eşya ve mobilya derken evlilik giderleri, Rusya ve Ukrayna savaşının da etkisiyle geçen yıllara göre %125 arttı. Bu rakam gerçekten korkunç.

Çünkü, nişan, kına, düğün ve ev kurma giderleri günümüz ekonomisinde 200 bin TL'den başlıyor.  Bu rakamın içinde en ucuz beyaz eşya ve mobilya tutarı ise 150 bin TL'dir. Geriye kalan yaklaşık 50 bin TL ise ortalama düğün giderini oluşturmaktadır. Ayrıca geline takılacak olan altın ve diğer takıların bu 200 bin TL'ye dahil olmadığını belirtmek zorundayım. Bir de bu takıları ekleyince varın siz düşünün evlenmenin ne kadar tutacağını! Unutmadan, bir de balayı var.

Bu durumda ne yazık ki düğüne sıra gelmesi çoğunluk için çok da mümkün görünmüyor.

Bu yüzden yeni evlenmek isteyen çiftlerin evlilik teklifinde ''Benimle borçlanır mısın'' demesi pek de yanlış olmaz.

Bütün bunları ortaya koyunca ''borçla kurulan evlilikte mutluluk ne kadar sürüyor'' diye bir soru geliyor aklımıza.

Eğer çiftin kendilerine ya da ebeveynlerine ait bir ev yoksa ve kirada oturmak zorundalarsa, kiralama bedelini de unutmamak gerekir.

Evlilik öncesi eşya seçimi ve ev düzenlemesi için eğer tarafların birikmiş nakit parası ya da satacak fazladan ev, arsa, araba gibi malları da yoksa, kredi çekilir.

Bunun yanında düğüne davetli olarak gelen eş, dost ve akrabaların hediye ettiği takılar ve para, evlilik için çekilen kredinin ödenmesinde kullanılabilir. Bu takılar krediyi karşılamıyorsa, yeni evli çift büyük bir borcun altına girmiş olur.

Eğer yeni evlilerin ikisi de çalışıyor ve yeterli gelirleri varsa, borç ödeme süreci daha rahat atlatılabiliyor, ama tek kişi çalışıyor ve gelir düzeyi düşükse evlilikte zamanla parasal sorunlar nedeniyle önce küçük çapta, ardından giderek büyüyen tartışmalar ve kavgalar başlıyor.

Bu koşullarda sürdürülen bir evlilikte taraflar ne kadar mutlu olabilir?

Sonuca gelmek gerekirse; borçla başlayan evliliklerin gelecekte yaşayacağı sorunları önceden hesaba katmak ve ona göre doğru bir evlilik ekonomisi belirlemek gereklidir. Diğer türlüsü büyük sorunlara ve belki de ayrılıklara gebedir.

Saygıyla, sevgiyle, güvenle, sağlıcakla ve mutlu kalın, hoşça kalın değerli dostlar.

İyimser Danışmanlık olarak her türlü bireysel ve evlilik sorunlarınızın çözümü konusunda, kişisel gelişim, iletişim, davranış ve kişilik analizi vb. alanlarda desteğe ihtiyaç duyduğunuzda size yürekten ve tüm iyimserliğimizle yardıma hazırız.

İyimser Danışmanlık

Tel.: 0258 408 80 40

Instagram adresimiz: iyimser_danismanlik

İnternet Adresi: iyimserdanismanlik.com (Sitemiz yapım aşamasındadır.)

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.