Denizli
27 Nisan, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.44
  • EURO
    35.05
  • ALTIN
    2347.7
  • BIST
    9003.22
  • BTC
    69462.36$

Süresiz Nafaka Zulmü Sona Eriyor

07 Ocak 2022, Cuma 14:54
Süresiz Nafaka Zulmü Sona Eriyor

Adalet Bakanlığı yargı alanında birçok reform yapmaya devam ediyor. Bu günlerde mecliste hukukçu milletvekillerinin komisyonda görüştükleri,birçok mağduru bulunan hatta mağdurların oluşturduğu dernek ve platform bile bulunan süresiz nafaka konusunda düzenleme hazırlıkları var.

            DÜZENLEME ORTAK ÇOCUKLARA ÖDENEN NAFAKA İLE İLGİLİ DEĞİL

            Yapılacak olan düzenleme müşterek çocuklara ödenen “iştirak nafakası” ile ilgili değil. Çocuklara ilişkin hükümler zaten sınırsız nafaka ödenmesine engel teşkil ediyor. Yapılacak kanunî düzenleme ile boşanma davası sonucunda eşler arasında eğer ki yoksulluğa düşecek bir taraf varsa ve kusuru daha ağır değilse bu tarafa ödenen “yoksulluk nafakası” konusunda düzenleme yapılıyor.

            3 AY EVLİ KALIP 10 YILDIR NAFAKA ÖDEYEN VAR !

            Yoksulluk nafakası aslında değişiklikten önce bir yıl süreyle uygulanıyordu. Fakat Türk Medeni Kanunu’nun 175.maddesi 1988 yılında değiştirilerek bu süre kaldırıldı ve süresiz olarak düzenlendi.  Kanun değişiklikten sonraki haliyle birçok mağduriyete yol açtı, açmaya devam ediyor.

            YENİ DÜZENLEME MAĞDURİYETİ GİDEREREK BOŞANMA DAVALARINI HIZLANDIRACAK           

Yeni nafaka düzenlemesinde “tarafına nafaka ödenen kişinin yaşı dikkate alınarak nafaka için bir üst sınır belirlenmesi ve evlilik süresinin dikkate alınması gibi konular üzerinde durulduğubiliniyor.

Örneğin; 3 yılın altındaki evliliklerde 5 yılın altında nafaka olamaz, 7 yılın altındaki evliliklerde 5 ila 10 yıl arasında nafaka verilmesi gibi süreler belirlenebilecek.

Aynı zamanda nafaka ödeme süresi dolunca durumun niteliğine göre nafaka devlet tarafından karşılanacak.

            Bununla birlikte bir diğer düzenleme deçekişmeli boşanma davalarında yapılıyor. Davalar “tazminat, velayet, nafaka, eşler arasında kusurun kimde olduğu” gibi nedenlerle yıllarca uzayabiliyor. Bu sebeple yapılacak düzenlemede tazminat, velayet, nafaka ve sair hükümler boşanma kesinleştikten sonra görülmeye devam edecek.

         Kanaatimizce hem boşanma davalarının uzun sürmesine sebep olan mevzuat engelleri ortadan kaldırılmalı hem de nafaka konusunda -geç kalınmış da olsa- daha fazla mağduriyete yol açmamak adına bir an önce süre sınırı getirilmeli. Eğer belirlenen sürenin ardından da nafaka devlet tarafından ödenmeye devam edecekse suistimallere mahal verilmemesi adına bu hususta özenle kriterler belirlenmelidir.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.