Denizli
29 Nisan, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    32.44
  • EURO
    35.05
  • ALTIN
    2347.7
  • BIST
    9003.22
  • BTC
    69462.36$

Trafik Kazası Sonucunda Tazminat    

06 Nisan 2021, Salı 13:07
Trafik Kazası Sonucunda Tazminat    

Trafik kazaları sonucunda yaralanma, ölüm, maddi zarar meydana gelebilmektedir. Trafik kazası nedeniyle tazminat davasının hukuki dayanağı trafik kazasının haksız fiil sorumluluğu doğurmasıdır.

 

Ölümlü trafik kazalarında ölen kişinin yakınları destekten yoksun kalma tazminatı ile cenaze işlemleri için maddi tazminat talep edebilirler. Ölen kinin yakınları duydukları acı ve üzüntü nedeniyle de manevi tazminat talep edebilir.

Yaralanmalı trafik kazalarında ölümle sonuçlanmadığı için yakınları destekten yoksun kalma tazminatı talep edemezler. Kazada yaralanan kişi tedavi gördüğü süreçte çalışamadığı için mahrum kalınan gelirlerin tazmini ve yapılan tedavinin masraflarını talep edebilir.

Kişi trafik kazası neticesinde sakat kalırsa sakatlık oranına ve iş gücü kaybına yönelik zararını, tedavi masraflarını ve duyulan acı ve üzüntü nedeniyle manevi tazminatını talep edebilir.

Trafik kazası neticesinde Karayolları Trafik Kanunu'nun uygulanabilmesi için kazanın mutlaka karayollarında meydana gelmiş olması gerekmeyip karayoluyla bağlantısı olan, karayolu sayılan bir alanda meydana gelmesi halinde de karayolunda meydana geldiği kabul kabul edilir.

Trafik kazası neticesinde zarar gören zararı ve faili öğrendiği andan itibaren başlayacak 2 yıllık zamanaşımı süresi bulunmaktadır. Zarar uğrayan faili ve fiili daha geç öğrense dahi her halükarda 10 yıllık zamanaşımına tabiidir.

ARAÇ DEĞER KAYBI

Kazadan önceki ikinci el piyasa değeri ile kazadan sonraki ikinci el piyasa değeri arasındaki düşüş farkına ‘araç değer kaybı’ denir. Bu fark sigorta şirketinden talep edilmediği sürece hiçbir şekilde karşılanmaz.Trafik kazası sonucunda araçlarda meydana gelen maddi hasarlar sigorta poliçelerinden karşılanmaktadır. Kaza sonucunda kaza yapan aracın onarımı yapılmasına rağmen aracın satışında piyasa değeri düşmektedir.

Araç değer kaybı taleplerinde, kazanın çift taraflı olması gerekmektedir.Tek taraflı bir kaza var ise burada da değer kaybı tazminatı talep edilemez. Yüzde yüz kusurlu taraf yine değer kaybı tazminatı talep edemeyecektir.

Zarar görenin, dava yoluna gitmeden önce ilgili sigorta kuruluşuna yazılı başvuruda bulunması gereklidir.Sigorta tahkim komisyonuna gidebilmek için sigorta şirketine yazılı şekilde başvurmak zorunludur.

 

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.