Denizli
30 Nisan, 2024, Salı
  • DOLAR
    32.44
  • EURO
    35.05
  • ALTIN
    2347.7
  • BIST
    9003.22
  • BTC
    69462.36$

Yüz yüze eğitim; esas eğitim...

26 Mart 2021, Cuma 12:27
Yüz yüze eğitim; esas eğitim...

Öğrenciler ve eğitim emekçileri olarak pandemi sürecine ,evlere kapatılmaya hazırlıklı değildik.2020 yılı Mart ayı itibari ile geçiş yapmak zorunda kaldık uzaktan eğitimlere. Dokunamadan, gözlerine temas edemeden eğitimlerimizi sürdürmeye çalışıyoruz.

Daha duygusal zekamız buna hazır değil iken.Daha öğrencilerilerimiz kendini tanımazken,bu bilince sahip değil iken böyle bir sürece haliyle adapte olmakta zorlandılar.        ‘’ Bilgisayar ve telefondan olabildiğince uzaklaşın.’’ diye sürekli telkinlerde bulunan eğitimci olarak bizler ,bu zorlu süreçte bu araçlarla öğrencilerimizi baş başa bıraktık. Hayıflanmalarımız değişti. Ekran başlarında öğrencilerimiz ev rahatlığındayken sınıf disiplini oluşturmaya çalıştık. Yüz yüze eğitim kesinlikle esas eğitimdir.Eğitimcilerden bu süreçte her zamankinden daha fazla özveri bekledik.

Eminim her biri,öğrencilerimizi bu duruma hızlı adapte edebilmek için çok çaba sarfettiler. Eğitimcilerimizdeki tutarlılık ve istikrar öğrencilerimize yansır.

Öğrencilerimizin online eğitime aktif katılımını sağlamak için her yaş grubu ile samimi sohbet ortamı yarattılar. Küçük yaş gruplarıyla planlanan eğlenceli oyunlar,resimli slaytlarla hikayeler oluşturma,birlikte kitap okuma gibi daha bir çok dikkatlerini çekebilecek aktiviteler yaptılar. Derse olan konsantrasyonlarındaki verimlilik arttı. Öğrencilerimiz biraz  olsun ekran başında olduklarını unutabildiler. Ama ne kadar başarılı olabildik ? Tartışılır.

Üniversitelerin de bir an önce yüz yüze eğitime geçebilmesi çok önemli. Bu süreçte eğitimi durdurmak insanlığa inanılmaz zararlar verecektir.Bir şekilde önümüzdeki dönem üniversite öğrencilerimizin de eğitimlerini yüz yüze başlamasını temenni ediyorum.

Özellikle üniversiteye hazırlık yani sınav öğrencileri, benim de içinde bulunduğum lise grubu için en büyük ihtiyaç motivasyon,sorunlarına en kısa çözümü bulabilmekti. Yüz yüze eğitimde bile motivasyonunu kaybeden,strese giren,çalışmalarını yönetmekte zorlanan öğrencileri uzaktan kontrol etmek hiç de kolay olmadı. Bizler , bu süreci sürekli takip ve etkili iletişimle çözmeye çalıştık.

Sınav grubu öğrencilerimizin sınıflarına geri dönmelerini, dersler de devamsızlık yapmadığını görmek güzel. İçlerindeki özlem ve heyecanla  şimdi daha farklı göründükleri maskelerle sıralarına, bizlere ve çözümlerine kavuştular. Bence sosyal mesafe kurallarına ve hijyenlerine dikkat ettiğimiz sürece eğitim durdurulmamalı, yüz yüze eğitime devam edilmelidir. Aksi takdirde her yaş grubu için daha fazla ara vermek büyük sıkıntılara yol açacaktır. Bu dönem de söylemekten üzüntü duysam da teknolojik imkanları olmayan öğrencilerimiz için sonuç hüsran olacaktır. Bir özel eğitim kurumunda görev yaptığım için farkı çok iyi gözlemleyebiliyorum.

 Malesef ki belirli bir özel öğretim kursuna ya da özel okula giden öğrencilerimiz bu sürece daha kolay adapte oldular. Sebebi ise uzaktan da olsa ; çok daha az kişi ile yapılan ders işleyişi,  sorunlarına en kısada dönüş yapılabilmesi,kendi kendine çalışma alışkanlığı olmayan ve bu yeteneğini geliştirmemiş öğrenciler için planlama zorluğunu özel rehberlik desteği ile aşabilmesi. Umarım en kısa sürede eğitimlerimize yüz yüze devam edebilir, her öğrenciye temas edebiliriz.

Ben buradan pandemi sürecinin en tez zamanda bitmesini diliyor, eğitim emekçilerimize her koşulda verdikleri emekler için çok teşekkür ediyorum.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.